Inspiratie Tip: Volg de muziek

Je kent het gevoel wel. Je zit voor een leeg beeldscherm. De cursor knippert bovenaan je witte vel. Je spreekt jezelf toe: “Ik kan toch wel iets verzinnen om te schrijven?” Je wilt het ook graag. Maar, je zit vast. Inspiratie lijkt ver te zoeken, terwijl er toch echt nu iets op papier zou moeten komen.

Wat nu te doen? Gebruik muziek!

‘Volg de muziek’. Laat het lege witte vel even voor wat het is. Oké, ben je er klaar voor?

Sta op uit je stoel, zorg voor een beetje ruimte om je heen, en begin dan op en neer te springen. Beweeg je armen mee, klap eventueel in je handen of zwaai ze lekker rond. Adem ondertussen rustig door. Doe het minstens een keer of tien. Je bloed gaat sneller stromen, je voelt je voeten en je handen tintelen. Ga zo lang door als goed voelt, het hoeft niet lang te zijn, een minuutje is al voldoende. Dan sta je weer stil. Zet je voeten stevig neer, een beetje uit elkaar. Doe je ogen dicht en adem rustig door. Blijf even zo staan.

Wanneer je je ogen weer opendoet pak je je laptop, tablet of telefoon en je opent Spotify. Neem een afspeellijst, scroll er doorheen en pik een willekeurig nummer. Laat als het ware je vinger vanzelf je muisknop indrukken om bij een nummer uit te komen. Speel het nummer helemaal af, luister met aandacht, geniet er van.

(Dit werkt natuurlijk ook met een afspeellijst op YouTube, of waar jij dan ook jouw muziek hebt staan).

Gebruik de songtekst

Na afloop, of misschien al tijdens het nummer, is er een zin of zijn er een paar woorden die je bijblijven. Het kan het refrein zijn, of een zin ergens middenin. Denk er niet te veel over na, voel welke woorden nu blijven hangen. Nu ben je klaar om weer te gaan schrijven. Je begint met de woorden uit de songtekst die zijn blijven hangen. Schrijf ze op. Blijf nu schrijven. Laat de woorden rustig komen. Alles wat er nu in je opkomt is goed. Wanneer het lijkt of de woordenstroom weer gaat stoppen, herhaal dan simpelweg de laatste zin die je schreef. Beweeg op dat moment bewust je voeten nog een keer heen en weer. De stroom komt dan vanzelf weer op gang.

Dit is de weg naar jouw tekst

Wees niet ongerust, de eerste paar zinnen hebben hoogstwaarschijnlijk nog niet zoveel betekenis voor je. Misschien voel je zelfs wat weerstand in de vorm van: “Ja, maar deze zin gaat helemaal niet over waar ik over wil schrijven”. Hou voor de geest dat dit toch de juiste weg is naar jouw tekst. Schrijf rustig door, laat je vingers over het toetsenbord gaan. Of houd je hand op papier, als je met de hand schrijft. Je zult merken dat er al snel woorden komen die wel relevant zijn, woorden waar je weer blij van wordt. Woorden die je laten zien: “Hé, de inspiratie is terug! Dit klinkt goed.” Zo blijf je aan de gang, en heb je over niet al te lange tijd een mooie tekst staan.

Inspiratie Tip Inspiratie by Maureen Volg de muziek en de woorden zullen stromen

Waarom werkt dit?

Wanneer je vast zit in je schrijfproces is er maar één manier om er uit te komen, namelijk uit de vicieuze cirkel te breken waar je in zat, voor je deze methode uitprobeerde. De vicieuze cirkel van naar het papier staren zonder inspiratie voelen, dat leidt tot negatieve gedachtes en gevoelens die op beginnen te komen, dat weer leidt naar nog harder naar het witte papier staren, dat steeds maar leeg blijft… en zo verder.

Het op en neer springen brengt je terug in je lichaam. Je zit niet meer alleen in je hoofd, je voelt je hele lichaam weer. Doordat je voeten weer bewust contact maken met de grond kan je energie beter doorstromen. En die stroom helpt bij het op gang brengen (en houden) van de woordenstroom die je zoekt.

Muziek heeft ook nog eens een gunstig effect op je humeur en daarmee op je inspiratie. Dat heeft te maken met wat muziek met je hersenen doet. Onderzoek toont aan dat vrijwel alle delen van je hersenen actief zijn tijdens het luisteren. Dat alleen al vergroot je creatieve vermogen, omdat je makkelijker en sneller verbanden legt via de taken die in al die verschillende delen van je hersenen worden verwerkt. Ze staan als het ware al ‘aan’. Zo kun je er makkelijker gebruik van maken.

Probeer het eens uit

Ik gebruik deze methode regelmatig. Zelf heb ik echt ook regelmatig last van die schrijfblokkade. Als ik dan opsta en mijn lichaam goed voel, stroomt het makkelijker en voel ik mijn inspiratie weer terugkomen. Die truc van de muziek is er een die ik sinds kort gebruik. Ik had wel al langer een verbinding tussen muziek, of liever gezegd de songtekst, en mijn creativiteit. Ik word namelijk regelmatig wakker met een regel uit een songtekst. Terwijl ik die al een hele tijd niet heb gehoord. Het heeft me dan iets te zeggen, en daarom let ik er ook goed op. Ik schrijf het op, en werk dan later via de woordenstroom uit wat er nog meer naar boven komt. En dat is niet zelden een verrassend inzicht.

Ik hoop dat “Volg de muziek” je mooie inspiratie gaat bieden. Op zijn minst heb je een plezierig moment met een lekkere pauze in je werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *