Inspiratie Tip: Volg je vingers

Je kent het gevoel wel. Je zit voor een leeg beeldscherm. De cursor knippert bovenaan je witte vel. Je spreekt jezelf toe: “Ik kan toch wel iets verzinnen om te schrijven?” Je wilt het ook graag. Maar, je zit vast. Inspiratie lijkt ver te zoeken, terwijl er toch echt nu iets op papier zou moeten komen.

Wat nu te doen?

Probeer deze methode eens: ‘Volg je vingers’. Laat het lege witte vel even voor wat het is. Oké, ben je er klaar voor?

Sta op uit je stoel, zorg voor een beetje ruimte om je heen, en begin dan op en neer te springen. Beweeg je armen mee, klap eventueel in je handen of zwaai ze lekker rond. Adem ondertussen rustig door. Doe het minstens een keer of tien. Je bloed gaat sneller stromen, je voelt je voeten en je handen tintelen. Ga zo lang door als goed voelt, het hoeft niet lang te zijn, een minuutje is al voldoende. Dan sta je weer stil. Zet je voeten stevig neer, een beetje uit elkaar. Doe je ogen dicht en adem rustig door. Blijf even zo staan.

Wanneer je je ogen weer opendoet kijk je op je werkplek en je pakt het eerste tijdschrift of boek dat in de buurt ligt. Heb je niks voorhanden, neem dan een van de pagina’s die ongetwijfeld open staat op internet.

Prik een woord

Pak het boek of tijdschrift op, sla het open op een willekeurige bladzijde en prik met je wijsvinger. Gebruik je je beeldscherm, wijs dan daar willekeurig een woord aan. Denk er vooral niet bij na, gewoon doen. Eigenlijk is het nog beter om zelfs even je ogen dicht te doen. Zet je vinger ergens neer, het maakt echt niet uit waar hij uitkomt. Kijk goed waar je vinger is beland.

Nu ben je klaar om weer te gaan schrijven. Je begint met het woord waar je wijsvinger op staat. Daarna schrijf je de rest van de zin over. Blijf nu schrijven. Laat de woorden rustig komen. Alles wat er nu in je opkomt is goed. Wanneer het lijkt of de woordenstroom weer gaat stoppen, herhaal dan simpelweg de laatste zin die je schreef. Beweeg op dat moment bewust je voeten nog een keer heen en weer. De stroom komt dan vanzelf weer op gang.

Dit is de weg naar jouw tekst

Wees niet ongerust, de eerste paar zinnen hebben hoogstwaarschijnlijk nog niet zoveel betekenis voor je. Misschien voel je zelfs wat weerstand in de vorm van: “Ja, maar deze zin gaat helemaal niet over waar ik over wil schrijven”. Hou voor de geest dat dit toch de juiste weg is naar jouw tekst. Schrijf rustig door, laat je vingers over het toetsenbord gaan. Of houd je hand op papier, als je met de hand schrijft. Je zult merken dat er al snel woorden komen die wel relevant zijn, woorden waar je weer blij van wordt. Woorden die je laten zien: “Hé, de inspiratie is terug! Dit klinkt goed.” Zo blijf je aan de gang, en heb je over niet al te lange tijd een mooie tekst staan.

Inspiratie by Maureen Inspiratie Tip volg je vingers en de woorden zullen stromen

Waarom werkt dit?

Wanneer je vast zit in je schrijfproces is er maar één manier om er uit te komen, namelijk uit de vicieuze cirkel te breken waar je in zat, voor je deze methode uitprobeerde. De vicieuze cirkel van naar het papier staren  zonder inspiratie voelen, dat leidt tot negatieve gedachtes en gevoelens die op beginnen te komen, dat weer leidt naar nog harder naar het witte papier gaat staren, dat steeds maar leeg blijft… en zo verder.

Het op en neer springen brengt je bovendien terug in je lichaam. Je zit niet meer alleen in je hoofd, je voelt je hele lichaam weer. De verbinding die je lichaam, maar vooral met je voeten die contact maken met de grond, zorgt dat je energie beter door kan stromen. En die stroom helpt bij het op gang brengen (en houden) van de woordenstroom die je zoekt.

Probeer het eens uit

Ik gebruik deze methode regelmatig. Zelf heb ik echt ook regelmatig last van die schrijfblokkade. Als ik dan opsta en mijn lichaam goed voel, stroomt het makkelijker en voel ik mijn inspiratie weer terugkomen. Die truc van het tijdschrift is al heel lang een favoriet van mij. Het verrast me telkens weer waar ik uitkom met mijn vinger, en helemaal wat voor woorden er vervolgens uit voortvloeien.  Ik ben benieuwd hoe het voor jou werkt.

2 thoughts on “Inspiratie Tip: Volg je vingers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *