Meanderen – een woordinspiratie

Meanderen – Weet jij wat dat betekent?

Soms is alleen een woord al een prachtige inspiratie. En weet je, het hoeft ook niet altijd ergens toe te leiden. Laat je simpelweg inspireren door de prachtige klank van dit woord. Door de schoonheid ervan. Mocht het je prikkelen, laat je associatieve kracht er dan vooral op los. Laat de woorden meanderen tot een schitterende stroom.
Meanderen - een woordinspiratie van Inspiratie by Maureen

Meanderen betekent:

kronkelen, slingeren, allerlei kanten op bewegen

Hoe spreek je het uit?

[mee-an-duh-ruhn]

Een citaat met het woord:

“Het resultaat is een dubbelportret waarin de lezer zelf bepaalt met welk land hij start. Draai het boek om en je komt uit in een ander deel van de wereld. De meanderende, zoekende stijl levert een verrassend portret op van de twee economische grootmachten.”
Bron: Waarom Chinezen nauwelijks verschillen van Amerikanen (Martin Boon, Nederlands Dagblad, 7 oktober 2016)

Een woordfeit:

Een meander is een lus, een kronkeling in een rivier. Het woord komt van de riviernaam Meander. Dit is een rivier in Turkije, ter plaatse Büyük Menderes geheten, die in de Oudheid al bekendstond om zijn grillige kronkelpatroon. De Griekse naam van deze rivier, Maiandros, is in het Nederlands Meander geworden.
Van meander is het werkwoord meanderen afgeleid. Dat betekent in letterlijke zin ‘kronkelen, slingeren’ (vooral gezegd van rivieren die zich bochtig door het landschap kronkelen) en in figuurlijke zin ‘zich in allerlei richtingen bewegen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *